Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem typu zebra. Tort z kremem stracciatella i cappuccino. Tort pokryty lustrzaną polewą typu Mirror Cake.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2214
Polecam.
Odsłon: 428
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 633
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1978
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2214
Polecam.
Odsłon: 428
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 633
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1978
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać. Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami. Piec ok 30 min. w 175 * C. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy.Zabezpieczyć wyżej boki. Poukładać konfiturę z czarnej porzeczki. Rozsmarować konfiturę.
krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śniezką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Posmarować żółtą konfiturą.
krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać cappuccino w proszku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z dwie godziny. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
tynk- Miękkie masło zmiksować z pudrem i serkiem. Posmarować cały tort i schłodzić.Przed oblaniem polewą, tort ustawić na nóżce na blaszce, albo większej paterze czy nawet papierze.
polewa-Mleko skondensowane można użyć, gotowego z puszki. Albo można samemu zrobić.Zagotować mleko z cukrem i masłem. Pogotować z 20 min. aż trochę zgęstnieje, pilnując mieszać.Odstawić dodać mleko w proszku, wymieszać. Jak będą grudki to nie szkodzi, polewę i tak trzeba będzie przelać przez sitko.Żelatynę namoczyć z zimną wodą.Do tego mleka skondensowanego dodać cukier i mleko.Pogotować trochę, odstawić, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Czekoladę połamać w kostki i zalać tym gorącym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać barwnik, wymieszać i przelać przez sitko. Polewę schłodzić do konsystencji gęstniejącej, ale jeszcze płynnej. Polać cały tort.
Owocami i listkami udekorować tort.
Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.