Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiłam na roczek dla synka znajomej. Torcik śmietankowy z serkiem mascarpone bo taki właśnie lubią najbardziej. Torcik wyszedł pięknie i zaskoczył mamę Oliwiera.
tortownica, papier do pieczenia, nóż, mikser, łyżka drewniana, miska,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5344
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5344
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Biszkopt; Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając a przemian żółtka z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem i sodą delikatnie połączyć z masą jajeczną już nie mikserem lecz łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min najlepiej ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym z wody soku z cytryny i cukru. Krem śmietankowo - serowy; Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix -y. Do ubitej śmietany porcjami dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Składanie tortu; Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem , nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort. Cały tort smarujemy kremem waniliowym, boki obkładamy kryształkami z masy cukrowej (kryształki zrobiłam z resztek masy cukrowej co mi zostawały). Górę dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej dzidziusiem na kocyku i jedynką (wszystko mojego wykonania ) dodatkowo ozdobiony rozetkami z kremu śmietankowo -serowego + srebrnymi perełkami cukrowymi. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie i ozdabiane tortu.
Tort w trakcie wykończenia .
Tort gotowy do podania.