Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Ninjago zrobiłam 3 lata temu,dla najmłodszego wnuczka.Sam chciał taki, biały. Średniemu wnuczkowi robiłam w wersji niebieskiej. Dekoracje podobne, ale środek inny. Pokryty też inną masą. Masę z mlekiem w proszku,robiłam pierwszy raz.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 228
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 159
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 228
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*. Następne biszkopty, upiec tak samo.
Biały biszkopt włożyć do blaszki, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia. Posmarować brzoskwiniami w żelu.
krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jasny biszkopt z żelem. Posypać umytą i wysuszoną borówką amerykańską.
Przykryć różowym biszkoptem. Posmarować wiśniami w żelu.
krem serowy z gorzką czekoladą-Zrobić jak z białą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt z żelem. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry i schłodzić, kilka godzin w lodówce.
Żeby wyjąć przełożone biszkopty z wysokiej blaszki, to przykryć inną blaszką z odkrytym bokiem albo większą deską. Odwrócić biszkopty dołem w górę.W/g wzoru wykroić kontury tortu.
Przełożyć na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych boków.
lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę.Dodać parę kropli olejku. Posmarować cały tort i schłodzić.
masa z mleka w proszku-Wymieszać mleko w proszku z przesianym cukrem pudrem. Stopniowo dodawać mleka w płynie i zagniatać. Masa powinna się skleić, jak masa plastyczna. Masę można farbować. Tutaj na łapki i paski dodałam kakao. Białą masę, brać partiami, wałkować, podsypując cukrem pudrem. Wykrawać odpowiednie kształty i przyklejać do tortu.Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.