Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć torty kojarzą się z mnóstwem skomplikowanych czynności cukierniczych, nasz tort orzechowy nie przerazi nawet nowicjusza kulinarnych przygód. Chrupiące biszkopty orzechowe, przełożone kremową masą i przełamane smakiem wiśniowej konfitury – czy wyobrażasz sobie lepszą kombinację do popołudniowej kawy?
Torownica: 23-24 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Zacznij pracę od wykonania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia. Wyłącz mikser i partiami wsypuj zmielone orzechy wymieszane z bułką tartą. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do dwóch takich samych tortownic (23-24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C. Piecz dwa placki równocześnie przez 20-25 minut. Następnie wyjmij z pieca i dokładnie wystudź poza blaszką.
Wykonaj krem karmelowy. Do misy miksera włóż zimny serek mascarpone i śmietanę wprost z lodówki oraz miękki kajmak. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Nie rób tego zbyt długo, aby nie zwarzyć masy. Pod koniec ubijania wsyp proszek Śmietan-fix (i ewentualnie kakao w proszku). Zmiksuj do połączenia.
Przygotuj maślany krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Następnie dodawaj serek mascarpone w 2-3 partiach, ucierając całość na gładki, aksamitny krem. Na koniec możesz dodać kilka kropli ulubionego ekstraktu spożywczego. Przed użyciem włóż krem do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Przejdź do złożenia ciasta. Biszkopty przekrój na połowy, aby otrzymać 4 równe blaty. Powierzchnię pierwszego blatu polej 2 łyżkami rumu (lub naparem z herbaty) i posmaruj konfiturą. Na to wyłóż pierwszą porcję kremu karmelowego i wyrównaj. Wyłóż kolejny placek, nasącz, po czym rozsmaruj kolejną porcję kremu. Następnie ułóż trzeci blat ciasta, nasącz go, rozsmaruj resztę konfitury, wyłóż krem i przykryj czwartym biszkoptem. Tort wstaw na 30 minut do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie posiekaj orzechy do dekoracji. Możesz użyć włoskich lub mieszanki orzechów czy migdałów. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 1/4 kremu maślanego włóż do rękawa cukierniczego. Pozostałą masą dokładnie obsmaruj wierzch i boki tortu. Obsyp dookoła posiekanymi orzechami, a na wierzchu przy krawędzi wykonaj rozetki lub różyczki z kremu maślanego. Ponownie wstaw tort orzechowy do lodówki i zostaw na kilka godzin do schłodzenia. Najlepiej, gdy w lodówce spędzi noc. Ciasto zawsze podawaj schłodzone.