Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bardzo prosty w przygotowaniu, z chrupiącymi orzechami, boską czekoladą, pachnący rumem i cytryną. Bita śmietana dodaje przyjemnej wilgotności i lekkości. Nie można przejść obok niego obojętnie, polecam :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13846
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Orzechy wymieszać z bułką tartą.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać orzechy, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piec 50-55 minut.
Ciasto będzie upieczone, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko będą odstawać od formy.
Ciasto studzić chwilę w tortownicy, po czym wyciągnąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Składniki ponczu połączyć i dokładnie nasączyć ciasto.
Do rondelka włożyć pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, postawić nad garnkiem z wrzącą wodą ( rondelek nie powinien dotykać wody ) rozpuścić, od czasu do czasu zamieszać.
Ciasto ułożyć na aluminiowej folii, zalać czekoladą, tak, aby stworzyć grubą, gładką warstwę. Najlepiej rozkładać za pomocą łopatki moczonej w ciepłej wodzie. Gotowe przełożyć na paterę.
Śmietanę ubić z odrobina cukru pudru na sztywno.
Tort udekorować połówkami orzechów i kleksami z bitej śmietany. Każdy kawałek podawać z porcją bitej śmietany.
Rada: przed podaniem tort powinien nabrać temperatury pokojowej, aby warstwa czekolady zmiękła, inaczej będzie twarda i popęka podczas krojenia.