Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Piernikowe biszkopt, a to tego obłędnie smaczny krem. Nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 87
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 87
Składniki
Ciasto: Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu, wymieszać. Stopniowo przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Blaty upiec kolejno w formie o średnicy około 24-26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wraz z papierem wyciągać na kratkę i studzić. Krem: schłodzoną śmietankę ubić, stopniowo dodawać serek oraz cukier puder i cynamon. Na sam koniec krem zmiksować ze śmietan-fixem. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, skropić spirytusem lub sokiem pomarańczowym, posmarować połową powidła i wyłożyć 1/3 ilość masy. Czynność powtórzyć z drugim krążkiem, na masie położyć trzeci krążek, lekko docisnąć, resztą kremu ozdobić wierzch i boki tortu. Tort udekorować ozdobami cukierkowymi, czekoladowymi według uznania. Wstawić do lodówki.