Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort składa się z dużego i małego tortu. Torty z kremem jagodowym i czekoladowym z chrupiącą praliną. Tort z dekoracją z masy z mleka w proszku. Tort na większą imprezę.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 70
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 403
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 96
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7838
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 70
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 403
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 96
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7838
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo w mniejszej tortownicy 21 cm. ale piec ok.25 cm. Każdy biszkopt przekroić na 3 blaty.
Spodnie blaty biszkoptowe, włożyć do tych samych tortownic, lecz wyżej zabezpieczonych. Nasączyć częścią rozmieszanego dżemem z gorącą wodą.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i frużelinę.Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać umytą i osuszoną borówkę.Wyłożyć proporcjonalnie do dwóch tortownic i rozsmarować.
Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi i każdy nasączyć resztą dżemu.
krem 2-Wcześniej rozpuścić połamane czekolady w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.Rurki waflowe pokroić w 0,5-1 cm.kawałeczki. Draże też pokroić na kawałki.Można jeszcze pokruszyć płatki migdałowe. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i jogurtem.Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Dodać wkładkę chrupiącą, szybko wymieszać i rozłożyć do dwóch tortownic i rozsmarować.
Przykryć górami z biszkoptów i schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdjąć ranty z tortownic i zabezpieczenia.Przykryć podkładkami pod tort i paterami.Pod podkładkę dobrze jest położyć kleks kremu. Oba obrócić ''do góry nogami''. Góry będą równiejsze.
krem Milky Way -Zrobić wcześniej, jeszcze przed składaniem tortu.Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko potem dosypując w proszku. Oba torty obtynkować kremem, lecz część zostawić na wzorek i rozetki.Zafarbować go na pomarańczowo.Torty schłodzić.
Na dolnym piętrze tortu, zrobić wzorek, przykładając ażurową matę.Nanieść pomarańczowy krem, wygładzić i delikatnie odkleić matę.Wzorek zrobić wokół tortu. Resztę kremu zostawić na rozetki.
Tort schłodzić.
obłożenie II piętra- Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść na plastyczną masę. Część rozwałkować na wielkość maty silikonowej i wgnieść tą masę do środka maty.
Matę obrócić i delikatnie odkleić od masy.
II piętro tortu delikatnie posmarować wodą, za pomocą pędzelka i przyklejać pas za pasem, wokół a potem na górze tortu.
Na środku I piętra tortu, wcisnąć kilka słomek od napoi, tych grubszych,będzie to stelaż pod II piętro.Zrobić tam w środku kleks z kremu, albo delikatnie posmarować wodą.
Ułożyć II piętro na dużym torcie.
Dekorację zrobić wcześniej.
Dekorację przetrzymywać w lodówce.
Ułożyć dekorację na górze tortu. Przyklejając odrobiną wody. Na obrzeżach I piętra zrobić rozetki z pomarańczowej masy.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić najpierw II piętro do podkładki. Następnie dolne piętro.