Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Emocje przed meczem z Francją sięgają zenitu! Żeby się jakoś odprężyć i przygotować na meczyk, polecam zrobienie tortu szpinakowo-truskawkowego z bitą śmietaną. Ciasto szpinakowe symbolizuje murawę boiska, z polską flagą na górze :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8268
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1197
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 623
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8268
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1197
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 623
Składniki
Szpinak odmrozić, odcisnąć z wody, dokładnie zmiksować z niewielką ilością oleju. Jajka ubić z cukrem na puszystą masą, cienką strużką wlewać olej, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i zmiksować. Przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 C (160 C z termoobiegiem) około 40 min – do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Odkroić brzeg (jeśli chcesz, żeby było widać zieleń z brzegu) i wyrównać wierzch ciasta. Ciasto umieścić w rancie cukierniczym, dopasować średnicę rantu do rozmiarów ciasta.
Truskawki odmrozić, zblendować na gładki mus. Obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do truskawek, wymieszać i zostawić do wystudzenia - masa powinna się lekko ścinać. Tężejącą masę wylać na ciasto, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Łyżkę ubitej śmietanki przełożyć do żelatyny, dokładnie wymieszać. Żelatynę ze śmietanką wlewać do reszty śmietanki, ciągle ubijając. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki do stężenia. Można udekorować stopioną czekoladą.