Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada dubajska w ostatnim czasie stała się prawdziwym hitem internetu. Jeśli zasmakowało ci chrupiące ciasto kataifi, koniecznie odtwórz przepis Ewy Wachowicz na tort pistacjowy z ciastem kataifi. Taki deser idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i wizyty gości, na pewno poproszę cię o dodatkowy kawałek.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 88
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 88
Składniki
Z podanych składników upiec ciasto (w tortownicy 24 cm). Wystudzić i przeciąć wzdłuż na pół, by uzyskać dwa mniej więcej takie same krążki.
Ciasto kataifi lekko rozplątać, przełożyć do miski i polać roztopionym masłem. Wymieszać. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć rant tortownicy o 4 cm mniejszej. Pomiędzy blaszki nałożyć ciasto z masłem. Wstawić na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć mniejszą tortownicę a ciasto wystudzić w formie.
Zrobić masę. Ciasto kataifi drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, wlać roztopione masło i smażyć tak długo, aż zacznie chrupać. Posłodzić miodem. Dodać pastę pistacjową i tahini. Wlać wodę różaną i wymieszać.
Przygotować drugą masę. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać pastę pistacjową i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko wystudzoną). Zmiksować.
Złożyć tort. Do obręczy z upieczonego kataifi włożyć krążek ciasta czekoladowego. Nasączyć mocną herbatą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę serową. Wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Naponczować. Wyłożyć masę z kataifi i równo rozprowadzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na suchej patelni roztopić cukier. Gdy popłynie wlać śmietankę. Wymieszać. Wsypać pistacje. Wymieszać i przełożyć na schłodzony tort.