Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w tym roku za bardzo nie miałam czasu wiec na urodziny zrobiłam taki prosty tort z kremem z białą i gorzką czekoladą. Tort wyszedł bardzo dobry nie za słodki. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej zrobić dzień wcześniej
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 717
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 717
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 194
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone …
krem: do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy pół szklanki cukru. Do rondelka wsypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy partiami budyń dokładnie mieszając. Krem dzielimy na dwie części. 2/3 każdej czekolady osobno roztapiamy. I gdy chwilę przestygnie dodajemy do kremu. Resztę czekolad drobno siekamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Dowolnie nasączamy i przekładamy kremem, każdą warstwę kremu posypujemy posiekaną czekoladą.