Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w tym roku za bardzo nie miałam czasu wiec na urodziny zrobiłam taki prosty tort z kremem z białą i gorzką czekoladą. Tort wyszedł bardzo dobry nie za słodki. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej zrobić dzień wcześniej
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone …
krem: do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy pół szklanki cukru. Do rondelka wsypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy partiami budyń dokładnie mieszając. Krem dzielimy na dwie części. 2/3 każdej czekolady osobno roztapiamy. I gdy chwilę przestygnie dodajemy do kremu. Resztę czekolad drobno siekamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Dowolnie nasączamy i przekładamy kremem, każdą warstwę kremu posypujemy posiekaną czekoladą.