Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno kokosowy, z ogromną ilością bitej śmietany i gorzkiej czekolady. I przy tym - UWAGA! - wcale nie słodki!
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17698
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1799
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15410
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6107
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17698
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1799
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15410
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6107
Składniki
Zaczynamy od upieczenia kokosowych blatów. Pamiętajcie, że podane wyżej składniki są na JEDEN blat kokosowy. Ja upiekłam trzy i składniki na masę są podane na trzy blaty. :) Trochę to skomplikowane, ale wierzę, że to ogarniecie. :P Okej, wracając do pieczenia blatów... Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanny, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na około 15-20 minut. Blatów pieczemy tyle, ile nam się podoba.
Kiedy wystygną bierzemy się za robienie masy. Ubijamy śmietanę 36%(!) razem z cukrami wanilinowymi. ( jeden cukier na pół litra śmietany). Ubijamy do momentu kiedy będzie mocno gęsta i hmm matowa, nie lśniąca. Śmietanę w garnku dzielimy na 4 części. Składamy: blat kokosowy, pierwsza część śmietany i na to ścieramy gorzką czekoladę,potem nakładamy kolejny blat, śmietanę i startą czekoladę. Pozostała część śmietany ma służyć do dekoracji, a dekorować należy według własnego "widzimisie". ;)