Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Raffaello to absolutnie obłędny deser inspirowany popularnymi pralinkami, które zachwycają ponadczasowym połączeniem kokosa i migdałów. Tort jest delikatny, wilgotny, a smaki perfekcyjnie się uzupełniają. Nie musisz się obawiać o brak umiejętności dekoracyjnych i cukierniczych, ponieważ wiórki kokosowe doskonale maskują ewentualne niedoskonałości po złożeniu ciasta. Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować kuleczkami Raffaello.
Tortownica: 20 cm
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 290
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 25
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 229
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 290
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 25
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 229
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Składniki
Przygotuj 2 tortownice (20 cm): wysmaruj ich boki masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych foremek, upiecz biszkopty jeden po drugim. Na początku rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy masa będzie gładka, odstaw ją na bok. Rozdziel białka od żółtek. Wszystkie 8 żółtek umieść w misce i utrzyj z cukrem i ekstraktem lub cukrem waniliowym na puszystą, gęstą, jasną masę. Wsyp połowę mielonych migdałów, wymieszaj. Następnie wsyp kolejną część i nadal miksuj. Dodaj (kolejno) wiórki kokosowe, ostudzoną - choć nadal płynną – białą czekoladę, mleko i wszystko wymieszaj szpatułką. W oddzielnej misce ubij 6 białek na sztywną pianę, partiami dodawaj do masy żółtkowo-migdałowej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części i wlej do foremek. Wstaw foremki do pieca nagrzanego do 160°C i piecz ok. 17 minut, aż biszkopty będą złociste. Upieczone biszkopty wyjmij z pieca, odstaw do delikatnego ostudzenia, po czym wyjmij z blaszek i dokładnie wystudź. Zimne biszkopty przetnij ostrym nożem na połowy, aby uzyskać 4 równe blaty.
Przygotuj białą polewę. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej, po czym wymieszaj, dodaj likier i odstaw do ostygnięcia, aby masa zgęstniała.
Aby przygotować krem, umieść w misce serek mascarpone, śmietankę i likier. Przesiej cukier puder i delikatnie ubij. Utrzyj tylko do połączenia składników, ponieważ zbyt długie ubijanie sprawi, że serek zacznie się rozwarstwiać. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
Przejdź do złożenia tortu. Na dnie ułóż pierwszy z czterech blatów biszkoptu i posmaruj ¼ kremu mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptu, a na nim rozsmaruj nieco mniej niż połowę polewy z białej czekolady. Ułóż trzeci blat biszkoptu, wyłóż następną ¼ kremu serowego i rozsmaruj. Przykryj ostatnim plackiem migdałowo-kokosowym i obsmaruj tort pozostałą częścią kremu. Jeśli coś ze środka lekko wypłynie, za pomocą noża wepchnij krem lub polewę do środka. Ostatnią porcją polewy z białej czekolady polej tort do wykończenia (wierzch i boki), po czym obsyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi (lekko dociskając je otwartą dłonią). Wiórki kokosowe lub migdały możesz podprażyć na suchej patelni, aby zintensyfikować ich smak. Jeśli chcesz wzmocnić estetykę tortu, na jego wierzchu ułóż pralinki Raffaello.
Tort Raffaello wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc i podawaj schłodzony.