Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawsza odsłona rolady
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać do piany z białek i wymieszać łyżką. Sypkie produkty przesiać do białek i wymieszać. Wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180C około 20min. Do suchego patyczka.
Rolada: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon.
Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka cukru pudru. Pomału dolewać do ubitej śmietany ostudzoną galaretkę. Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach)
Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt na roladę przekroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem i kremem ze śmietany. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i położyć go przy brzegu drugiego i znowu zwinąć łącznie z tym drugim paskiem. Postępować tak aż wszystkie paski zostaną zawinięte jeden na drugi. Na okrągły biszkopt położyć około 2 łyżki kremu i rozsmarować. Na to ułożyć zwiniętą roladę. Całość posmarować kremem. Udekorować według upodobań.