Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie wyrazistego smaku kakao z delikatnym smakiem wanilii.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12689
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12689
Składniki
Mąkę, 3 jajka, cukier biały, proszek do pieczenia, 150 g margaryny, jogurt, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól posiekać razem za pomocą dużego noża, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto przygotowane w etapie 1 podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić margaryną i wysypać mąką pszenną.
Jedną częścią ciasta wykleić dno tortownicy. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 13 minut.
Po wyjęciu pierwszego placka z piekarnika, od razu wyjąć go z tortownicy. Tortownicę umyć i osuszyć, a następnie powtórzyć wszystkie czynności z etapów 3 i 4.
Po upieczeniu drugiego placka, w taki sam sposób upiec trzeci.
200 g margaryny podgrzewać aż do rozpuszczenia. Dodać mleko, cukier puder, drugie opakowanie cukru wanilinowego, twaróg, żółtka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zacznie mocno parować. Należy pilnować, aby się nie zagotowała, gdyż wówczas twaróg i żółtka ścinają się.
Tortownicę w całości wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie tortownicy położyć pierwszy placek.
Połowę gorącej masy serowej wlać do tortownicy.
Na masę serową położyć drugi upieczony placek.
Drugą połowę masy serowej wymieszać dokładnie z kakao i wlać na drugi placek, pozostawiając około 1 szklanki masy.
Na górę położyć trzeci placek odwrócony do góry dnem.
Jedną szklankę masy odłożonej w etapie 12 wylać na wierzch tortu i rozprowadzić.
Ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Tort przed podaniem można ozdobić lukrem.