Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy-serowy z biszkoptem. Tort z kremem z białą i mleczną czekoladą. Tort z owocami, bardzo pyszny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki.
nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową tego dżemu nasączyć biszkopt w tortownicy.
krem biały-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.Ja zapomniałam dodać do kremu czekoladę, to posypałam po nim. Ułożyć drugi blat biszkoptowy i nasączyć resztą dżemu.
krem ciemny-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
obłożenie-Zmiksować śmietankę i serek z kremem. Połową posmarować cały tort. Można zrobić dekoracyjny wzorek.
Z reszty zrobić rozetki wokół tortu, na górze i dole.
Ułożyć owoce i tort schłodzić w lodówce. Kroić pstrym i ciepłym nożem.