Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mama od lat jest Królową Wypieków. Przedstawiam jej świąteczny tort.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Składniki
Skład na biszkopt: 1,5 szkl. mąki tortowej 1 szkl cukru 6 jajek 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier, ciągle ubijając. Żółtka rozbełtane z octem dodać w 3 porcjach do słodkiej piany i ruchem okrężnym mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać (nasiać przez sitko) w 3 porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką. Uwaga: można 2 łyżki tortowej mąki zastąpić mąką ziemniaczaną. Piec w 175 stopniach 30-35 minut.
Skład na poncz: 0,5 szkl. wody, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny, 25 ml wódki, 1/3 soku z puszki brzoskwiń. Wykonanie: wodę zagotować z cukrem. Po wystudzeniu wcisnąć sok z cytryny, wlać wódkę i sok z brzoskwiń.
Skład na krem: 25 dag masła, 3 żółtka, 0,5 szkl cukru pudru, 20 dag Nutelli, brzoskwinie w puszce. Wykonanie: Zmiksować luźne masło, miksując dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać łyżkami Nutellę. Upieczony zimny biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć je ponczem, posmarować kremem i ułożyć na każdej warstwie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę. Udekorować.