Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i lekki tort tiramisu, krem jest bez dodatku surowych jajek. Biszkopt jest nasączony kawą z odrobiną alkoholu. Pomiędzy biszkoptem a kremem jest niewielka warstwa śliwkowych powideł.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9535
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3091
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6603
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9535
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3091
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6603
Składniki
Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec łyżką wmieszać mąkę, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wyłożyć pergaminem, boków nie smarować). Piec około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem. Śmietanę z serkiem wymieszać, potem dobrze ubić, pod koniec dodać cukier. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą wymieszaną z amaretto i wódką. Posmarować cieniutką warstwą powideł, nałożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć kawą, posmarować powidłami, nałożyć 1/3 kremu i przykryć ostatnim blatem. Czynności powtórzyć. Ostatnia warstwa kremu jest cieniutka. Wierzch tortu udekorować resztą kremu i posypać kakao. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.