Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bardzo czekoladowy o smaku rumowym.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
krem truflowy: Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy. Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
krem czekoladowy biały: Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy. Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
Po schłodzeniu,zdjąć obręcz z tortownicy. Tort ułożyć na kratce, albo tacce.
polewa czekoladowa: Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort. Z reszty gęstniejącej polewy, zrobić esy-floresy na górze tortu. Przenieść na paterę i przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.