Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
http://vickyxvampire.blogspot.com/2014/06/17-truskawkowy-zawrot-gowy.html
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 40
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 130
Składniki
Przez 10-15 minut ubijałam białka z cukrem i szczyptą soli, która utrzymuje białka. Po tym czasie dodałam żółtka, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni. Miksowałam dalej przez kolejne 15 minut i dodałam odrobinę barwnika. Czym dłuższe miksowanie, tym biszkopt bardziej puszysty :)
Tortownicę wysmarowałam margaryną i oprószyłam mąką, wlałam masę i do piekarnika na 20min. Po upieczeniu się biszkoptu, od razu go wyciągnęłam i upuściłam z wysokości ok. 50cm. Praktyka ta sprawia, że biszkopt nam nie opadnie :) Sprawdza się ^^
Do przełożenia krem budyniowy oraz dżem z czarnej porzeczki: 2 kostki masła (400 g) o temperaturze pokojowej 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego 2 opakowania (po 40 g) budyniu (ew. pół szkl. mleka więcej i dosypać jeszcze jeden) 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru ok. 5 łyżek cukru pudru
Ugotowałam 2 opakowania budyniu w 500 ml mleka, dodając 4 łyżeczki cukru i odstawiłam do wystygnięcia. W międzyczasie, miękkie masło pokroiłam w drobną kostkę. Włożyłam do miski, dodałam cukier waniliowy i miksowałam do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Ciągle miksując, dodawałam na przemian cukier puder i po trochę budyniu. Nie lubię za słodkich mas, więc dodawałam cukru, jak najmniej :) A Wy zróbcie wedle uznania :)
Do nasączenia biszkoptu użyłam: łyżeczka aromatu arakowego pół litra przegotowanej wody
Do dużego garnuszka wlałam przegotowaną, gorącą wodę i łyżeczkę aromatu. Wymieszałam i moczyłam ciacho :) Bardzo ważne jest, żeby naprawdę porządnie nasączyć biszkopt, aby nie był suchy, więc nie żałujcie :) Jak zabraknie soku, wystarczy dorobić :)
Tort dekorowałam przy użyciu: przekrojonych na pół truskawkawek 4x200ml śmietanki 30% 2 x fix'y truskawkowe ( kupiłam w Netto) sos ganache
Na średnich obrotach ubiłam śmietankę, powoli dodając cukier puder i fix'y. Śmietanki 30-36% nie można za długo ubijać, bo zrobi nam się "masełko" :) Po ubiciu włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Sos ganache: 200g gorzkiej czekolady 200ml śmietanki 30%
Do miseczki wrzuciłam połamaną czekoladę. W małym garnuszki doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze przez 2 minuty. Wlałam śmietankę do czekolady i bez mieszania zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy śmietanka z czekoladą była już chłodna, przemieszałam, aż sos stał się jednolity. I gotowe:) Jeżeli chcecie zrobić z tego masę do przekładania ciast, tortów, wystarczy schłodzić sos w lodówce, a potem ubić, jak śmietankę :) Prawda, że bajka^^
Wszystkie składniki gotowe, więc można przekładać tort:)