Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnią sobotę moja córka obchodziła 11 urodziny. Z tej okazji zrobiłam tort dla niej i zaproszonych koleżanek. Zamieszczony tort powstał dzięki kilku wykorzystanym i połączonym przepisom ze Smakera. Wszystkich zachwycił delikatnym truskawkowym smakiem.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 69
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 44
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 20
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 69
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 44
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 20
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Do piany dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy olej i wodę, dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Spód tortownicy 28 cm. wysmarować masłem oraz wysypać tartą bułką. Boki pozostawić suche. Wylać ciasto do tortownicy, piekarnik nagrzać do 150 stopni, wstawić ciasto, piec 30 min., następnie podnieść temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 15 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Galaretkę rozpuścić w ½ szkl. wrzątku, wystudzić i dodać do zmiksowanych truskawek. Wstawić w chłodne miejsce do stężenia. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka, dodać lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie połączyć na jednolita masę. Masa śmietanowa: Śmietanę i serek dobrze schłodzić (ja wkładam na 30 min. do zamrażalnika śmietanę i serek). Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, następnie połączyć z serkiem mascarpone.
Złożenie tortu: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy blat dobrze nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy, następnie wyłożyć połowę przygotowanej pianki. Układamy kolejny blat, dobrze dociskamy, nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część pianki. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy i wierzch oraz boki tortu smarujemy masą śmietanową. Tort dekorujemy według uznania. Ja użyłam truskawek, kiwi oraz bezików. Wspaniale chrupały komponując się z całością.