Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort w stylu angielskim, lecz z masą z mleka w proszku. Tort zrobiłam na urodziny, dla mojej Mamy. Było to dwa lata temu w styczniu a w lutym, już od nas odeszła na zawsze.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8623
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8623
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Składniki
biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 22x36 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*. Następne tak samo wykonać z tym, że orzechy nie przesiewamy a dodajemy na koniec.
Ułożyć biszkopt orzechowy, na tacy i zabezpieczyć boki.
krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Przykryć biszkoptem waniliowym.
krem z czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem czekoladowym, dołem do góry.Schłodzić w lodówce. Zdjąć zabezpieczenia boków.
tynk-Zmiksować masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować cały tort, zostawić z 1 łyżkę do sklejania dekoracji.Schłodzić do stwardnienia.Przed obkładaniem, wyjąć na 10 min. z lodówki.
Masę rozwałkować na płat, dużo większy niż tort.
Za pomocą długiego kijka przenieść rozwałkowaną masę na tort. Odpowiednio przykleić do boków, wyrównać a nadmiar obciąć. Linijką zaznaczyć linie jak szachownica, lekko dociskając. W skrzyżowania włożyć perełki cukrowe.
Resztę masy zafarbować na pomarańczowo i zielono. Wyciąć literki i cyferki. Foremką do pierniczków,wyciąć płatki i zlepić różyczki. (wtedy jeszcze nie miałam odpowiednich foremek)
Dekoracje przykleić,resztą masy z tynku. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.