Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem budyniowym. Tort serowy z czekoladą. Tort w stylu drip cake różowym. Tort z czekoladowymi ozdobami.
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 95
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2156
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 999
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie się lepiej kroić.
Spodni krążek biszkoptu, włożyć do tortownicy z zabezpieczonymi bokami. Ja piekę w tortownicy 27 cm. a składam w 25, warstwy wtedy są równiejsze.Biszkopt budyniowy jest bardzo delikatny, nie ma potrzeby nasączenia, ale jak ktoś chce to może.
masa jasna-Roztopić dwie czekolady białe w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać borówkę, szybko wmieszać i wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
masa ciemna-Postąpić jak z I masą i wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć na paterze.
polewa na drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance,nad parą i zafarbować . Ostudzić do 32*C. obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem waniliowym,potem z serkiem mascarpone.Połową posmarować bok tortu.Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na rozetki. Częścią polewy polać górę tortu i rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.Schłodzić.
dekoracje-Polewę w pastylkach, przesypać do małego garnka i rozpuścić nad parą. Na papierze do pieczenia robić małe kleksy, delikatnie łyżeczką rozciągnąć.
Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić. Na pokrywkach z małych słoiczków ułożyć małe kwadraciki z papieru do pieczenia..Czekoladę gorzką roztopić nad parą.Zrobić małe kleksy i układać po pięć płatków, tworząc kwiatek.Środek posypać kolorową posypką cukrową. Odłożyć do zastygnięcia.
Na górze tortu zrobić rozetki i ułożyć czekoladowe kwiatki. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.