Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptami z budyniami. Tort z kremem stracciatella i bitą śmietaną z borówkami. Tort dla chłopców. Tort zrobiłam dla wnuczka 2 lata temu.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 268
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 268
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.
nasączenie- Frużelinę rozmieszać i polać połową, biszkopt w blaszce.
krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt. Przykryć biszkoptem i nasączyć resztą frużeliny.
krem jogurtowy-Postąpić jak przy kremie stracciatella z tym że bez tartej czekolady. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.Na górę rozsypać borówkę.
Przykryć ostatnim biszkoptem z tym ,że dołem do góry. Całość schłodzić kilka godzin. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do ''góry nogami''.Zdjąć blaszkę i zabezpieczenia.
obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką. Częścią posmarować cały tort. Resztę zafarbować, będzie na rozetki.
masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować na czarno, rozwałkować i wyciąć cyfrę, jako tor.
Dobrze jest, obtynkować roztopioną czekoladą, spód cyferki. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się przy zetknięciu z bitą śmietaną.
Zrobić też resztę ozdób.
Na torcie ułożyć tor. Zrobić rozetki wokół, za pomocą woreczka cukierniczego i ozdobnej końcówki. Tort przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.