Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem serowo-toffim. Tort w polewie czekoladowej z rozetkami i ozdobami czekoladowymi.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 58
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 60
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 39
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2275
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 58
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 60
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 39
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2275
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy.
krem-Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i śnieżką.Potem dodawać porcjami serek i jogurt ,miksując.Dolewać powoli żelatynę, cały czas też miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części.Jedną wyłożyć na biszkopt w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą dżemu. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć górą z biszkoptu.Schłodzić w lodówce, przynajmniej parę godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
Czekolady roztopić nad parą,z paroma łyżkami śmietanki. Oblać i posmarować cały tort. Ale resztę przelać do rożka papierowego i zrobić na papierze do pieczenia ozdoby. Które schłodzić i delikatnie odpiąć od papieru.Boki obsypać mielonymi orzeszkami.
Krem zmiksować z zimną śmietanką i miękkim masłem. Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć rozetki wokół tortu.W rozetki włożyć ozdoby czekoladowe i całość schłodzić.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.