Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem, kremem i wkładką z żelki. Tort wielowarstwowy, owocowy. Tort imprezowy, wyszedł pyszny.
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.Drugi biszkopt upiec tak samo.Najlepiej upiec dzień wcześniej. Każdy przekroić na 2 blaty.
żelka-Rozgotować maliny z jeżynami, przetrzeć przez sito. Uzupełnić wodą do 700 ml. zagotować, odstawić, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia. Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku i wylać tam żelkę. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
W dwóch tortownicach, ułożyć po krążku biszkoptowym, ciemnym.Nasączyć syropem z moreli. krem jogurtowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, fixem i z jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do dwóch tortownic.Rozsypać do jednej maliny a do drugiej borówkę. Przykryć drugimi jasnymi krążkami biszkoptowymi. Nasączyć syropem i trochę schłodzić.
krem serowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i z serkiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 3 części. Jedną posmarować biszkopt w jednej tortownicy. Żelkę delikatnie odkleić z folii i ułożyć na tym kremie. Na żelkę wyłożyć drugą część kremu i rozsmarować. Z drugiej tortownicy, wyjąć przełożony biszkopt i włożyć do 1 tortownicy. Posmarować resztą kremu.
Morele odsączyć, pokroić w plasterki i ułożyć na górze tortu. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na morele.Schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. obłożenie i rozetki-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić w lodówce, potem ubić z fixem i serkiem. Częścią posmarować bok tortu a z reszty zrobić rozetki wokół tortu.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.