Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem typu ''zebra''.Tort z kremem stracciatella i kolorową lustrzaną glazurą.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 671
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 671
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Podzielić do trzech miseczek. Do jednej dodać przesiane kakao a do drugiej szczyptę barwnika i delikatnie wymieszać.
Nabierać po dwie łyżki z każdego i dodawać naprzemiennie do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.
Piec w nagrzanym piekarniku w 175 *C.ok.30 min.
Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty. Włożyć spód krążka biszkoptowego, do zabezpieczonej tortownicy.
Posmarować połową dżemu.
krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem i posmarować dżemem.
Wyłożyć resztę kremu na biszkopt, śpiesząc się bo krem gęstnieje. Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i tort ułożyć na zabezpieczonej od dołu paterze.
glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. kleksy-Białą czekoladę rozpuścić w trzech szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy na polewę na torcie, ale na kraju góry.
Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.
Tort ułożyć na czystej paterze i udekorować bezikami. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.