Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem porzeczkowym i kukułkowym. Tort z glazurą i marmurkiem. Tort z ozdobami czekoladowymi, muszelkami.
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 187
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 690
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 37
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2162
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 187
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 690
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 37
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2162
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.Nasączyć dżemem rozmieszanym z gorącą wodą.
krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić ze śnieżką i pudrem.Dodawać porcjami ser i mus i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć resztą dżemu.
krem kukułkowy-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Przestudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Ubić śmietankę z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami jogurt a na koniec żelatynę i tartą czekoladę. Zaraz wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce albo na paterze na nóżce, też postawionej na blaszce.
glazura z marmurkiem-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru.W między czasie postawić też na parę w innym garnku, białą czekoladę z mlekiem. Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę, wymieszać i polać cały tort.
Płynną białą czekoladę wlać na długą szpatułkę metalową i przeciągnąć przez górę tortu.Polewą która spłynęła, można wyrównać boki tortu.
muszelki-Polewy rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przelać do rożków papierowych.Wyciskać po większej kropli na przemian na folię, albo papier do pieczenia.
Jak zastygną to odkleić i przykleić za pomocą rozpuszczonej czekolady do tortu.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.