Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do jesiennej herbatki doskonale smakuje tort winogronowy przełożony wymyślną masą piankową.
mikser, tortownica, miski, garnek
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Składniki
biszkopt: 1. Oddzielić żółtka od białek. 2. Żółtka ubić z 100 g cukru i skórką z cytryny do otrzymania kremu. 3. Ubić pianę z białek i soku z cytryny. 4. Pianę, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i migdałami lekko wymieszać z kremem z żółtek. 5. Wysmarować tortownicę masłem i przełożyć do niej otrzymaną masę.
1. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut na góra-dół.
masa piankowa: 1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. 2. Wino, plasterki cytryny, goździki i cynamon mocno podgrzać i pozostawić na ok 10 minut. 3. Z jajek, 150 g cukru, cukru waniliowego i soli ukręcić krem. 4. Ciepłe wino bez przypraw wlewać powoli do masy jajecznej i ubijać w kąpieli wodnej na gęsty krem. 5. Wymieszać z żelatyną i wstawić krem do lodówki na ok 30-40 minut. 6. W tym czasie ubić śmietankę na sztywno dodając do niej resztę cukru. 7. Zanim krem zacznie zastygać połączyć go z ubitą śmietaną lekko mieszając. Dodać przekrojone na połówki winogrona do masy. 8. Biszkopt przekroić na pół. Namoczyć obie części winem, sokiem winogronowym. Ja użyłam soku po brzoskwiniach w puszce. 9. Jedną część biszkoptu włożyć do trotownicy. Nałożyć cały krem i przykryć drugim biszkoptem. 10. Pozostawić na noc w lodówce do stężenia.
Smacznego! :)