Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort wiśniowy z bitą śmietaną i marcepanem to wyjątkowo efektowny deser, który sprawdzi się na urodziny czy ważniejsze uroczystości rodzinne.
średnica formy: 22 cm
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 244
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1461
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 244
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1461
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8926
Składniki
Przygotuj masę owocową. Wiśnie przełóż do garnka i zacznij je delikatnie podgrzewać.
W szklance wymieszaj sok z wiśni i skrobię ziemniaczaną. Przelej mieszaninę do garnka i całość zgotuj, cały czas mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Garnek odstaw i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misie ubij masło z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj olej i miód, a następnie wymieszaj do połączenia.
Dodaj sól, przyprawy i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-45 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i ostudź.
Marcepan zmiksuj w blenderze z 250 ml śmietany, tak aby powstała nieco luźniejsza, kremowa masa.
Pozostałą śmietaną ubij z dodatkiem cukru i śmietan fixu. Następnie porcjami dodawaj ją do masy marcepanowej, delikatnie mieszając, aby obie masy połączyły się ze sobą.
Przełóż blaty ciasta połową masy owocowej.
Następnie obłóż boki i wierzch ciasta masą marcepanowo-śmietanową. Wyrównaj.
Na wierzchu tortu rozłóż drugą połowę masy owocowej. Płatki migdałowe przyklej, mocno dociskając nożem do masy śmietanowej.
Tort wiśniowy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.