Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort wiśniowy z bitą śmietaną i marcepanem to wyjątkowo efektowny deser, który sprawdzi się na urodziny czy ważniejsze uroczystości rodzinne.
średnica formy: 22 cm
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456803
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1223
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2095
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456803
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1223
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2095
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Składniki
Przygotuj masę owocową. Wiśnie przełóż do garnka i zacznij je delikatnie podgrzewać.
W szklance wymieszaj sok z wiśni i skrobię ziemniaczaną. Przelej mieszaninę do garnka i całość zgotuj, cały czas mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.
Garnek odstaw i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto. W misie ubij masło z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj olej i miód, a następnie wymieszaj do połączenia.
Dodaj sól, przyprawy i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-45 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i ostudź.
Marcepan zmiksuj w blenderze z 250 ml śmietany, tak aby powstała nieco luźniejsza, kremowa masa.
Pozostałą śmietaną ubij z dodatkiem cukru i śmietan fixu. Następnie porcjami dodawaj ją do masy marcepanowej, delikatnie mieszając, aby obie masy połączyły się ze sobą.
Przełóż blaty ciasta połową masy owocowej.
Następnie obłóż boki i wierzch ciasta masą marcepanowo-śmietanową. Wyrównaj.
Na wierzchu tortu rozłóż drugą połowę masy owocowej. Płatki migdałowe przyklej, mocno dociskając nożem do masy śmietanowej.
Tort wiśniowy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.