Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na urodziny mojej mamy upiekłam tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową. Mamie posmakował, fajna propozycja na urodziny, imieniny i inne okazje, polecam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukry i miksować. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się żółtek z białkami. Następnie do przygotowanej masy wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejące się galaretki, wymieszać. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z ciepłą wodą. Herbatniki włożyć do woreczka strunowego, pokruszyć najlepiej wałkiem.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Masę śmietanową podzielić na 4 części (w tej ostatniej części zostawić tyle śmietany, żeby zostało na posmarowanie wierzchu i boków tortu). Pierwszy blat biszkoptu posmarować śmietaną z pierwszej części, posypać borówkami i jeszcze raz posmarować resztą kremu, przyłożyć drugi blat. Z drugim blatem postępować jak wyżej. Na trzecim blacie rozsmarować bitą śmietanę i frużelinę truskawkową, przyłożyć ostatnim blatem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować śmietanę. Na górze tortu ułożyć dowolny wzór z borówek, boki tortu posypać rozkruszonymi herbatnikami. Smacznego!