Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na urodziny mojej mamy upiekłam tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową. Mamie posmakował, fajna propozycja na urodziny, imieniny i inne okazje, polecam!
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukry i miksować. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się żółtek z białkami. Następnie do przygotowanej masy wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejące się galaretki, wymieszać. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z ciepłą wodą. Herbatniki włożyć do woreczka strunowego, pokruszyć najlepiej wałkiem.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Masę śmietanową podzielić na 4 części (w tej ostatniej części zostawić tyle śmietany, żeby zostało na posmarowanie wierzchu i boków tortu). Pierwszy blat biszkoptu posmarować śmietaną z pierwszej części, posypać borówkami i jeszcze raz posmarować resztą kremu, przyłożyć drugi blat. Z drugim blatem postępować jak wyżej. Na trzecim blacie rozsmarować bitą śmietanę i frużelinę truskawkową, przyłożyć ostatnim blatem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować śmietanę. Na górze tortu ułożyć dowolny wzór z borówek, boki tortu posypać rozkruszonymi herbatnikami. Smacznego!