Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealny tort na chrzciny czy narodziny dziecka- moj byl prezentem dla bliskich znajomych- rodzice byli zachwyceni :) Wymaga duzo cierpliwosci, wart jest poswieconego czasu :) wiecej zdjec na moim blogu: http://polskoserbskiesmaki.blogspot.com/
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 214
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 214
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Składniki
Tort: Margaryne, jaja i cukier puder zmiksowac na puch. Dodac zmielone herbatniki i polowe pokruszonych, orzechy i morele, wlac sok i dokladnie wyrobic. Dosypywac pozostale herbatniki tak, by masa nie byla zbyt rzadka i lepiaca, dobrze wymieszac. Masa ma byc jednolita i dosc spojna, by dalo sie ja na tacy uformowac w dowolny ksztalt. Uformowac okragly tort i odstawic go do lodowki na ok pol godziny.
Masa cukrowa: Zelatyne rozrozbic w 30 ml cieplej wody. Miod przelozyc do malego rondelka, podgrzac go na malym ogniu (nie zagotowywac!)- dodac zelatyne i margaryne, wymieszac (nie podgrzewac). Do miski wsypac 500 g cukru pudru, wlac mase miodowa i zagniesc- jesli bedzie sie lepic, dosypac cukru pudru. Masa ma byc konsystencji plasteliny. Ja moj tort robilam dla dziewczynki, dlatego jest rozowy- 1/4 masy zafarbowalam na rozowo, 1/8 na kolor jasnobrzoskwiniowy (kolor skory), kawalek wielkosci orzecha wloskiego na niebiesko (mis), a reszta zostala biala do oblozenia tortu.
Biala czesc masy rozwalkowac (najlepiej na przezroczystej folii, wtedy latwiej jest mase podniesc i lepiej sie walkuje) i polozyc na torcie. Docisnac delikatnie do tortu i wyrownac lekko zwilzonymi dlonmi.
Dziecko: Mase (1/8 calosci) zabarwic na kolor zblizony do koloru skory. Podzielic ja na dwie 3 czesci- jedna na cialo, druga na rece, trzecia na glowe. Czesc przeznaczona na tlow uformowac na ksztalt gruszki (nie trzeba robic tego bardzo dokladnie, dziecko jest przykryte kocykiem- chodzi o to, by odznaczal sie ksztalt bioderek). Uformowac glowke, przykleic malutkie kulki majace byc oczami i noskiem. Czesc przeznaczona na rece podzielic na 2 czesci, uformowac waleczek i zaznaczyc paluszki. Polozyc tlow dziecka i raczki na srodku tortu.
Zabawka- mis: Kawaleczek masy zafarbowac na niebiesko, podzielic na male kawaleczki i uformowac misia- mozna jakikolwiek inny rekwizyt- zabawka, butelka itd- chodzi o to, by ozywic tort. Polozyc kolo dziecka.
Kocyk, czapka i smoczek: Z rozowej masy odzielic 1/4- rozwalkowac polkole, rowny brzeg podwinac do gory, docisnac. Polozyc go na glowie dziecka, docisnac lekko wokol glowki, nadmiar masy odciac i uformowac pomponik. Z odrobiny rozowej masy zrobic 'smoczek", przy pomocy wody przykleic go w miejsce ust. Tak przygotowana wode polozyc na torcie. Reszte rozowej masy rozwalkowac- wyciac kwadrat i polozyc go na dziecku, przykrywajac je. Poniewaz masa jest plastyczna, kocyk bez problemu mozna "udrapowac", by wygladal realnie.
Z pozostalej masy uformowac rowne kulki o oblozyc tort na dole.