Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
krem jogurtowy pysznyy na prawdę go polecam, w połowie ubijania masa zaczęła się ścinać, miałam ciepły piekarnik wiec wsadziłam miskę z kremem do piekarnika i tam też dokończyłam ubijanie kremu :))) Zdjęcie średnio "wyjściowe" prosto z talerza bo tort został od razu w cały zjedzony
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 86
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 32
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 42
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 42
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 31
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 86
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 32
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 42
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 42
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 31
Składniki
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut(do suchego patyczka)
krem: Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. * Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej "szklista" i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.
Gotowy biszkopt nasączamy ponczem. Masą przekładamy krążki ciasta. Schłodzić w lodówce.