Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam takie dwa torty, 1 na urodziny a 2 na imieniny w rodzinie. Oczywiście z podwójnej porcji.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 633
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2032
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 178
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 633
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2032
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 178
Składniki
biszkopt- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
Włożyć spód biszkoptu do tortownicy i nasączyć sokiem z moreli. Potem ułożyć owoce, wokół biszkoptu.
pianka 1- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować śmietankę ze śmietan-fixem, potem serkiem waniliowym, jogurtem i mascarpone. Dodając porcjami i miksując. Na koniec zmiksować z tężejącą galaretką. i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy ma morele. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i go nasączyć.
Drugą piankę zrobić identycznie jak pierwszą. Wylać na biszkopt.
Przykryć trzecim blatem i schłodzić w lodówce, kilka godzin. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz i ułożyć tort na tacy.
polewa-Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojone masło w kawałkach. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort, boki posmarować łopatką.
ozdoby-Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego. Malować w/g wzoru.Jak zastygną to przykleić wokół tortu.Tutaj motylkami udekorowałam.
rozetki- Zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
Robiłam dwa identyczne torty ale z różną dekoracją.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.