Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i kolorowy tort z owocami
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 798
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 81
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 133
Przepis dnia
kolejne mój przepis na smaczne roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 798
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 81
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 133
Składniki
Biszkopt: -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami. -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. -Żółtka zmiksować z miodem. -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min. - Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella: -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g ricotty oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone: - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone. - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Tort: - blat biszkoptu nasączyć nalewką wiśniową rozcieńczoną wodą - posmarować dżemem wiśniowym bez cukru a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)
Proponowane dekoracje: Tort dekorujemy według uznania owocami. Poniżej dodatkowe propozycje z zastosowaniem cake pops własnej roboty oraz galaretkami w różnych kształtach, którymi ozdobiłam mój tort. - rozrabiamy galaretkę w 150ml wody i zanurzamy w niej kilka truskawek -resztę przelewamy do foremek w kształcie serduszek -czekamy aż galaretka stężeje - pozostałe truskawki oblewamy w czekoladzie białej i tworzymy wzorki, oblewając ciemną czekoladą - obkrojone z tortu resztki, pozostałości kremu, dżem oraz żurawinę biedujemy z odrobiną nalewki wiśniowej i formujemy kuleczki, które następnie oblewamy czekoladą gorzką, ruby oraz białą. Można użyć posypki cukrowej lub pokruszonych herbatników Smacznego!