Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jasny biszkopt, krem śmietankowo-wiśniowy i owoce. Tort łatwy do zrobienia.
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17622
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6696
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17622
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6696
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Ubijając dodać jeszcze cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie ok 40 min - 180 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu otrzeć cały biszkopt przy pomocy drobnej tarki. Powstałe okruszki wykorzystać później do dekoracji. Wodę zagotować. Dodać cukier i sok z cytryny. Do wystudzonego ponczu dodać spirytus ( wersja dla dorosłych ). Masło z cukrem ubić na puch. Stopniowo dodawać śmietanę i żółtka. Dodać na koniec tężejącą galaretkę. Biszkopt podzielić na trzy części. Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyć krem wiśniowy. Przykryć krążkiem biszkoptowym i powtórzyć czynności. Przykryć kolejnym ostatnim krążkiem i nasączyć ponczem. Posmarować wierzch i boki kremem. Boki obsypać okruszkami z biszkoptu. Udekorować owocami. Może to być rajski ptak z pięknym ogonem. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego.