Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort z wafli swoim barwnym wyglądem zachwyci każdego - małego i dużego łasucha. Ten kolorowy deser z kremem śmietanowym w pastelowych odcieniach żółci, różu i zieleni będzie idealny na garden party lub inne, dziecięce uroczystości. Krucha struktura wafli idealnie komponuje się z lekką masą, dzięki czemu otrzymasz fantastyczny balans faktur i smaków. W sezonie letnim możesz dorzucić do deseru ulubione, świeże owoce – np. owoce jagodowe lub morele.
Średnica wafli – 27 cm
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 408
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2731
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1920
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6753
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 408
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2731
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1920
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6753
Składniki
Do wykonania kremu potrzebujesz tylko śmietanę kremówkę i kolorowe galaretki, osłodzone niedużą ilością cukru pudru. Aby wzmocnić kolorowy efekt tortu, dosyp szczyptę (na ostrzu noża) barwnika spożywczego.
Wyjmij wafle z opakowania i przygotuj duży talerz lub paterę. Każdą z galaretek rozpuść w 125 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę długo schładzaj w lodówce i ubijaj wyjętą wprost z lodówki. Najlepiej jest ubijać śmietanę w wysokim naczyniu na największych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dosyp 1-2 łyżki cukru pudru. Podziel masę na 3 części i do każdej wlej tężejącą galaretkę. Wymieszaj do połączenia, a w razie potrzeby dosyp barwnik spożywczy.
Na paterze ułóż pierwszy arkusz wafla i posmaruj go różową masą, przykryj kolejnym arkuszem i wyłóż porcję kremu – część kremu pozostaw do wykonania dekoracji. Na następnym waflu wyłóż masę żółtą i powtarzaj czynność do wykończenia kremu. Postępuj analogicznie z zieloną masą. Pozostałość kremu różowego i zielonego przełóż do rękawa cukierniczego i wykonaj różyczki na wierzchu tortu. Smarowanie i wyciskanie masy postaraj się przeprowadzić dość szybko, ponieważ masa zacznie tężeć, przestanie być plastyczna i mogą pojawić się grudki.
Gotowy tort z wafli wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Tort podawaj samodzielnie lub udekorowany świeżymi owocami.