Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort zamek jak z Krainy Lodu
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort zamek jak z Krainy Lodu

17.05.2019 Odsłon: 792
5.0 (30 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
bryssska
bryssska

Zachwyci każdą małą dziewczynkę.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (33)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (33)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 728

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3078

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 874

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 717

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 408

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3547

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 728

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3078

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 874

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 717

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 408

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3547

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort zamek jak z Krainy Lodu
Autor:
bryssska
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Biszkopt na dużą tortownicę:
  • 4 jajka x 3
  • 4 łyżki cukru x 3
  • 4 łyżki mąki tortowe x 3
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3
  • szczypta soli x 3
  • szczypta niebieskiego barwnika w peoszku x 3
  • Biszkopt na dużą blachę:
  • 4 jajka x 2
  • 4 łyżki cukru x 2
  • 4 łyzki mąki tortowej x 2
  • 1/2 łyżeczki peoszku do piueczenia x 2
  • szczypta soli x 2
  • szczypta niebieskiego barwnika x 2
  • Masa:
  • 2 kostki masła temperatura pokojowa
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 cukry waniliowe lub 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • 2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kawy cappuccino w proszku smak orzechowy
  • Lukier królewski:
  • 4 białka
  • 6 szklanek cukru pudru
  • barwnik spożywczy w proszku kolor niebieski
  • Podstawowa masa lukrowa:
  • 4 kostki masła o temperatuże pokojowej
  • 2 kg cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy
  • Ponadto:
  • 4 małe kubeczki do lodów w kształcie stożka
  • 5 dużych kubeczków do lodów w kształcie stożka
  • długie patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1

Na początku zrobiłam biszkopty najpierw te w tortownicy, a potem te w blaszce robi je się tak samo tylko formę zmieniłam. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika i proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu biszkopty studzimy na kratce. W między czasie jak się nam pieką biszkopty to robimy masę budyniową. Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budynie, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy budyń na wolnym ogniu cały czas mieszając, tak aby nam masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu odstawiamy budyń do ostygnięcia najlepiej pod przykryciem.

2

W między czasie możemy również zrobić lukier królewski z którego zrobimy wieże do zamku; Białka mieszamy z cukrem pudrem do chwili aż powstanie nam gęsty, ale lejący się lukier. Gdy lukier będzie już gotowy odkładamy 1/3 do miseczki, a do reszty dodajemy niebieski barwnik, w takiej ilości aby uzyskać odpowiadający nam kolor.

3

Dokładnie mieszamy i maczamy w nim wszystkie 9 kubeczków do lodów i odstawiamy do zastygnięcia.

4

Białym lukrem na każdym stożku robimy imitację śnieżnych szczytów, jak na zdjęciach poniżej.

5

Kiedy wszystkie biszkopty będą już upieczone, a budyń wystudzony wówczas zabieramy się za masę. Masło na masę ucieramy na gładko. Stopniowo do masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kawę cappuccino i miksujemy.

6

Na biszkopt z tortownicy nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy na to drugi biszkopt z tortownicy. Na ten również nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy ostatni okrągły biszkopt

7

W podłużnych biszkoptach za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty na wieże. 5 dużych kół i 2 małe kółka na środkowa wieżę. 12 średnich kół i 12 małych kółek na boczne wieże.

8

Środkową wieżę przekładamy cieniutko masą kawową czyli 5 dużych kółek jeden za drugim a na wierzchu dwa małe całą wieżę przebijamy dużym patyczkiem od szaszłyków aby nam się nie rozsypała.

9

Na tym etapie robimy masę lukrową: Masło(50 dag) na masę lukrową miksujemy, a następnie dodajemy do niego połowę cukru pudru(50 dag) , miksujemy a następnie dodajemy drugą połowę cukru pudru(50dag) i dalej miksujemy(około2-3 minuty) aż masa będzie biała i puszysta.

10

1/3 masy odkładamy i dodajemy do niej niebieski barwnik. Niebieska masę nakładamy na dolną część tortu, a na resztę białą. Jeżeli masa podczas ozdabiania zbyt nam zgęstnieje wówczas wkładamy ją na kilka sekund nie dłużej do mikrofalówki żeby się nam trochę roztopiła, bo przecież to samo masło z cukrem. Robimy kolejną porcję masy lukrowej tak jak poprzednio najpierw miksujemy masło, a potem dodajemy stopniowo cukier puder w takich samych proporcjach, tylko z tą różnicą że odkładamy tylko 2 łyżki masy do której dodajemy niebieski barwiki i tą że masą smarujemy środkową wieżę tak samo jak tort czyli niebieska od spodu a na górze biała masa.

11

Boczne wieże robimy z trzech kółek biszkopta, czyli trzy średnie przekładamy masą kawową a następnie smarujemy taką wierze białą masą lukrową, z małymi wieżami robimy tak samo czyli trzy małe kółka przekładamy masa kawową, a następnie smarujemy wieżyczkę białą masą lukrową jak na zdjęciach. Muszą nam powstać 4 średnie wieżyczki i 4 małe wieżyczki.

12

Na środek tortu nakładamy środkową wieżę i wbijamy do końca patyczek aby dobrze przymocować ją do tortu. Na szczyt nakładamy duży stożek lodowy. A łączenia stożka z wieżą dekorujemy masa lukrową. Średnie wierze ustawiamy po czterech bokach tortu. Na nie również nakładamy duże stożki od lodów. I również dekorujemy łączenia za pomocą masy lukrowej. Małe wieże ustawiamy na torcie a obok środkowej wierzy również z czterech stron. Na małe wieże nakładamy małe stożki po lodach i tak samo łączenia dekorujemy przy użyciu masy lukrowej. Drzwi do zamku robimy za pomocą lukru królewskiego białego. Tort dekorujemy resztą masy lukrowej. Wiem że opis wydaje się skomplikowany, ale po zdjęciach można dojść do ładu. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!

13

;-D

14

;-)))

15

;-d

16

;-D

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki