Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu, a jednocześnie smaczny i ładnie prezentujący się tort dzięki dekoracji ze świeżych owoców.
mikser planetarny, mikser ręczny, folia do rantów, rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
Biszkopt: Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu. Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki. Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego. Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
Krem: W łyżce zimnego mleka rozpuszczam kawę. Masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję skondensowane mleko. Po połączeniu mleka i masła dodaję kawę. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu.
Składanie tortu: tort składam w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Warstwy tortu: biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką posmarowany cienką warstwą kremu. Tak przygotowany tort przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Przed podaniem tort wyjmuję z rantu i folii. Dekoruję malinami i listkami mięty.
Smacznego.