Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny makowiec, wilgotny, długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu upieczecie 3 makowce. Piekę to ciasto nie tylko na Boże Narodzenie, ponieważ bardzo smakuje mojej rodzinie. Smacznego!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać, aby napowietrzyć dodać drożdżę, cukier i wymieszać. Dodać resztę składników i wyrobić.
Roztopić margarynę, dodać do całości ciasta. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i czekać do podwojenia objętości, zajmie to około 1- 1,5 godziny.
Gdy ciasto jest już gotowe ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
Urośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować lekko podsypującą mąką na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Pamiętamy o dwóch sprawach: Ciasto jak lubimy to musi być grubsze lub cienkie Masy makowej może być dużo lub mało
Zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.
Każdy z makowców przenieść na przygotowany papier do pieczenia, zawinąć w niego, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem . Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale mogą odpocząć przez 15 minut w ciepłym miejscu. Trzy powstałe makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 1 godziny góra dół do złotego koloru.
Wyjąć, papier, przestudzić. Proszę nie przejmować się pęknięciami, ponieważ świadczy to o cienkim cieście a przede wszystkim o tym, że sami to robimy. Można temu zapobiec ciasno zawijając w papier dając pół centymetra odstępu. Jeszcze ciepłe a nie gorące makowce posmarować lukrem i posypać dodatkowo suchym makiem lub marynowanymi skórkami z cytryny.
Tak oto mamy super wyrób swojskiego ciasta o super smacznym smaku.