Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 2 strucle o długości 36 cm.
Składniki
CIASTO Zrobić rozczyn: 70 g drożdży wkruszyć do miseczki, wlać 1/4 szklanki mleka i rozetrzeć. Dodać 1 łyżkę cukru pudru (odjąć z odmierzonych składników), 3 łyżki mąki pszennej (także z odmierzonych) i wymieszać. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło i poczekać aż ostygnie. 3 całe jajka ubić z resztą cukru pudru i 2 łyżkami mleka. Następnie dodać resztę mąki, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży i przez chwilę zagniatać. Dodać roztopione masło i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu.
MASA MAKOWA Rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić. Masło rozpuścić, dodać miód i poczekać aż ostygnie. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopione masło, zmiksować. Dodać mak (mak należy wcześniej zalać gorącym mlekiem, po godzinie odsączyć i zmielić 3x) i zmiksować. Dodać posiekane orzechy włoskie, 3/4 buteleczki aromatu migdałowego, wymieszać. Na końcu ubić białka na sztywno, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na połowę masy makowej. Zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Owinąć nim luźno struclę drożdżową. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Obie strucle nakryć ręczniczkiem i pozostawić na 30 minut. Następnie umieścić je na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ok. 45 minut.
Gdy strucle ostygną przygotować polewę kakaową. Masło, mleka i cukier puder umieścić w rondelku. Podgrzewać do połączenia składników, a następnie jeszcze kilka minut aż polewa lekko zacznie gęstnieć. Nie można dopuścić do zagotowania polewy! Odstawić, aby ostygła (co jakiś czas przemieszać). Gęstniejącą polewą polać obie strucle drożdżowe, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.