Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-12-2021
Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13254
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7439
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13254
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7439
Składniki
Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma. Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm. Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować. Zwinąć w rulon. Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.
Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku. Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem. Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut Krem. Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy. Ciasto podajemy z kremem i owocami.
Ciasto świetnie wygląda w przekroju.