Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-12-2021
Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Składniki
Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma. Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm. Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować. Zwinąć w rulon. Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.
Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku. Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem. Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut Krem. Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy. Ciasto podajemy z kremem i owocami.
Ciasto świetnie wygląda w przekroju.