Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-12-2021
Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424840
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424840
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma. Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm. Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować. Zwinąć w rulon. Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.
Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku. Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem. Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut Krem. Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy. Ciasto podajemy z kremem i owocami.
Ciasto świetnie wygląda w przekroju.