Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-12-2021
Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8672
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 75
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8672
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 75
Składniki
Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma. Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm. Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować. Zwinąć w rulon. Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.
Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku. Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem. Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut Krem. Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy. Ciasto podajemy z kremem i owocami.
Ciasto świetnie wygląda w przekroju.