Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych krajowych owoców. Znakomicie sprawdzają się w ciastach, naleśnikach, jako baza do konfitur czy sosów. Nic jednak nie może się równać ze smakiem świeżej, jędrnej truskawki, ewentualnie z odrobiną śmietany. W dodatku truskawkowe pucharki można przygotować w ciągu kilku minut… chyba, że chcesz dodać do nich słodki akcent, np. w postaci mini biszkopcików domowej roboty. Takie ciasteczka kupisz w markecie, ale będą o wiele zdrowsze i pyszniejsze, jeśli upieczesz je samodzielnie. To bardzo proste zadanie! Zrób od razu większą ilość biszkopcików – przydadzą się do kolejnego deseru.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Składniki
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cukier musi całkowicie rozpuścić się w jajkach. Wymieszaj ze sobą obie mąki i przesiej przez sitko do naczynia z jajkami. Wymieszaj szpatułka na jednolitą masę. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Wyciskaj na niego z rękawa niewielkie kleksy ciasta. Zachowaj pomiędzy nimi spore odstępy (minimum 2 cm). Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut – aż biszkopciki urosną i zyskają złocisty kolor.
Truskami umyj, usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”. Pod koniec ubijania dodaj cukier.