Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy Wersal to wariacja na temat klasycznego, francuskiego ciasta fraisier. To klasyczny deser, który charakteryzuje się okręgiem truskawek i pysznym musem truskawkowym na wierzchu. Smakuje niebiańsko i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Tortownica o średnicy ok. 23 cm
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 138
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 138
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę mikserem na niskich obrotach przez ok. 4 minuty. Następnie zwiększ obroty do średnich i ubijaj jajka jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie połącz składniki za pomocą szpatułki. Następnie dodaj masło i tak samo delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Całość piecz przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia wierzchu biszkopta. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. W garnuszku podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym, aż płyn zacznie parować. W osobnej misce wymieszaj ze sobą żółtka jajek, cukier i mąkę. Stopniowo wlewaj podgrzane mleko. Całość przenieś z powrotem do garnka i postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając przez ok. 5 minut.
Kiedy krem będzie mocno gęsty, zdejmij go z ognia. Trzepaczką rozbij wszystkie grudki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj do kremu. Wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą, przestudź i włóż do lodówki.
Przygotuj masę truskawkową. 400 g truskawek umyj i podziel na połówki, zdejmując szypułki. Przełóż je do garnuszka i posyp cukrem pudrem. Trzymaj je na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż puszczą płyn. Nie mieszaj w trakcie.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Masę truskawkową przecedź przez sitko, nie dociskając truskawek. Do zebranego w ten sposób płynu dodaj żelatynę. Wymieszaj i odstaw na bok.
Wystudzony biszkopt podziel na dwa płaty. Na dolnym płacie zamknij obręcz. Między brzegami ciasta a obręczą nie może być żadnej szczeliny.
Truskawki przeznaczone do warstwy kremowej umyj i odszypułkuj. Podziel je na połówki i przytnij, by miały równą długość i mogły samodzielnie „stać” wzdłuż obręczy. Rozłóż je wzdłuż obręczy wnętrzem do zewnątrz, by wszystkie stykały się ze sobą.
Do rękawa cukierniczego przełóż połowę kremu. Dokładnie uzupełnij wszystkie szpary i szczeliny między truskawkami. Pozostały krem przełóż na środek ciasta i dociśnij, by masa całkowicie wypełniła wszystkie ewentualne wnęki. Na kremie połóż drugi blat biszkoptu.
Na wierzch ciasta wylej masę truskawkową. Wygładź w razie potrzeby i natychmiast wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Ciasto Truskawkowy Wersal podawaj do zastygnięciu masy truskawkowej. Zdejmij obręcz, a ciasto udekoruj truskawkami.