Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe w formie świeczek, to doskonała jadalna dekoracja świątecznego stołu. Ciasto jest lekko wilgotne i doskonale smakuje z lukrem królewskim. Moje świece to nie do końca udane ciasto piernikowe z cytrynową gwiazdką. Wpadłam na pomysł wykorzystania go do smakowitej dekoracji stołu. I tak powstały trzy świece. Wy możecie zrobić samo ciasto piernikowe i też będzie dobrze i smacznie. Albo pieczecie ucierane ciasto cytrynowe, wycinacie z niego gwiazdki i wkładacie je do foremki z ciastem piernikowym. Pieczecie i wycinacie świece.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 767
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424988
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10694
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336970
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 767
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424988
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10694
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336970
Składniki
Blaszka 21 X 9 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Wszystkie składniki ciasta miksujemy tylko do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Pieczemy w 180 C około 40 minut, sprawdzajmy patyczkiem. Po przestudzeniu ciasta, metalową obręczą ( 6 cm ) wykrawamy 3 kółka.
Lukier królewski. Jajko wyparzamy, czyli zanurzamy je na 10 sekund w wodzie o temperaturze 60 C. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy cukier i sok z cytryny. Knoty. Makaron świderki owijamy złotkiem. W krążkach z ciasta wycinamy po środku niewielkie wgłębienia, oczyszczamy ciasto pędzelkiem z wodą. Nakładamy lukier. Na końcu gdy lukier lekko zgęstnieje robimy " zacieki " i wkładamy knoty.
Dekoracja stołu gotowa do konsumpcji.