Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto wielkanocne z Grecji
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 335
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 319
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 134
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 186
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 335
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 319
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 134
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 186
Składniki
1. Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki : mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytryny i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciast dzielimy na połowę. ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki !!!). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50 cm.
3 Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.
4. Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni.
ps 1. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciast, albo 1 ciasto i 6 mniejszych ciast gdzie jedno jajko otoczone jest drożdzowym warkoczem ale z dwóch splotów. (bardzo ładnie prezentuje się w koczyku z święconką) ps 2. Trzy jajka oznaczają trzy gwoździe a kolor czerwony krew Chrystusa.