Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto z rabarbarem przygotujesz błyskawicznie, w dodatku wszystkie składniki z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Rabarbar będzie rezultatem szybkiego spaceru na pobliski stragan, a godzinę później możesz już zaprosić gości. Ucierane ciasto potowarzyszy ci przez całe lato, ponieważ rabarbar możesz zastąpić truskawkami, borówkami, brzoskwiniami czy jabłkami. Zimą użyj mrożonych owoców.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Składniki
Usuń stwardniałe końce i liście rabarbaru, a następnie umyj go i pokrój na centymetrowe kawałki. Przygotuj foremkę 21x25 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij wszystkie składniki ciasta z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiej przed sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wbij jajka do miski i utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej lub rozpuszczone masło. Wyłącz mikser i za pomocą łyżki połącz mąkę z proszkiem do pieczenia z ucieraną masą. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Wylej połowę ciasta do foremki do pieczenia, ułóż rabarbar na całej powierzchni ciasta i przykryj drugą porcją ciasta. Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 180° C i piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól chwilę przestygnąć i wystudź ciasto na kratce. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.