Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy przygotowany z ozdobami z papieru ryżowego. Niestety ozdoby nie do zjedzenia, ale jako dekoracja tortu to super sprawa. Polecam.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, garnek,
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 67
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 49
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 156
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 67
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 49
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 156
Składniki
Biszkopt przygotowany według tego przepisu; link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html tortownica o średnicy 26 cm. Krem czekoladowy przygotowany według tego przepisu; oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-pyszny-krem-czekoladowy,1930851,bozena1960.html Poncz; cukier puder wymieszać w ciepłej wodzie , dodać sok z cytryny. Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć i rozsmarować część kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo , nałożyć trzeci ostatni blat. Boki tortu wysmarować kremem czekoladowym, a górę oblać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Udekorować posypkami cukrowymi i cukrowymi koralikami. Górę dodatkowo udekorować ozdobami z papieru ryżowego. Ozdoby z papieru ryżowego; Do większej miski niż średnica papieru ryżowego nalać zimnej lub letniej wody. Do wody dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać. (im więcej dodamy barwnika tym otrzymamy ładniejszy kolor dekoracji , w zależności jaki kolor chcemy uzyskać). Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy, chwilę poczekać aż papier zmięknie , wyjąć go z wody na rozłożona matę silikonową albo na papier do pieczenia i uformować kształty jakie chcemy otrzymać. Chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie tworząc wachlarz lub liść, końcówki papieru możemy zawinąć na wykałaczki. Papier do pieczenia można pognieść w rękach, aby był nierówny i ułożyć na nim namoczony papier ryżowy, uzyskamy wtedy różne wzory dekoracji . W zależności jakie dekoracje , o jakich kształtach chcemy uzyskać, możemy wkładać mokry papier do szklanek i formować itp. Pozostawić do wyschnięcia na noc. Ja przygotowuję takie ozdoby wcześniej ,a później tylko wyjmuję i gotowe. Ozdoby można przechowywać w suchym miejscu dosyć długo tylko zabezpieczyć przed kurzem.