Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo sezon na borówki! Te owoce doskonale nadają się jako uzupełnienie kruchego ciasta z kruszonką – wypróbuj nasz przepis na uśmiech karczmarki.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11425
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 191
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki delikatnie wymieszaj i dorzuć do nich pokrojone masło (zimne) – całość siekaj przez około 3-4 minuty. Następnie wbij jajko i zagnieć. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i przy pomocy miksera wyrób kruszonkę (początkowo ustaw niskie obroty, później zwiększ do średnich). Blaszkę o wymiarach 20x34cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia. Wyłóż nim formę i podpiecz spód przez około kwadrans. Wyciągnij ciasto z piekarnika, umieść na nim borówki i kruszonkę i wstaw ponownie do pieca na około 35-40 minut.
Ciasto smakuje wyśmienicie w tej wersji, jednak jeśli jesteście zwolennikiem lukru lub cukru pudru, to możesz przybrać kruszonkę tymi dodatkami. Pamiętaj, że takie kruche ciasto z kruszonką będzie też doskonałe z innymi owocami – dobrym pomysłem jest wykorzystywanie gatunków, na które obecnie trwa sezon.