Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe to znaczy znana każdemu popularna W - Z . Puszysty biszkopt czekoladowy i pyszny krem śmietankowy z mascarpone , całość oblana smaczną polewą czekoladową. Polecam
mikser, blaszka, papier do pieczenia, silikonowa łopatka, nóż, łyżka,
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4713
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4713
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać już nie mikserem tylko drewnianą łyżka do połączenia pamiętając że masę zbieramy od dołu. Po wymieszaniu masę przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przełożyć na dwa płaty, każdy nasączyć ponczem. Spodni blat ułożyć na paterze , posmarować powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki , rozłożyć krem , nałożyć drugi płat. Górę obłożyć - polać polewą czekoladową. Krem przygotowany z tego przepisu; oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-smietana-z-mascarpone,1965923,bozena1960.html Polewa; Masło rozpuścić razem z cukrem , dodać mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasto gotowe do podania.