Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle przekładane to błyskawiczny deser, który zrobi furorę wśród wszystkich – dorosłych, dzieci, rodziny i gości. Wystarczy kilka składników, by uzyskać efekt jak ze świetnej cukierni. Całość rozpływa się w ustach, a jednocześnie wafle są lekko chrupiące. Mocno słodki i kremowy, kajmakowy krem łączy ze sobą wszystkie warstwy, a dodatek owoców sezonowych sprawia, że deser zyskuje na świeżości i lekkości.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Składniki
Przygotuj krem. W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce kajmaku, ubijając po każdej z nich, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj śmietankę i ubij krem na puszystą i sztywną masę. Wstaw krem do lodówki na co najmniej 30 minut.
Złóż deser. Na paterze lub dużym talerzu połóż jeden z wafli. Posmaruj go delikatnie 1-2 łyżkami kremu i przykryj drugim blatem. Powtarzaj czynność do wykorzystania wszystkich spodów waflowych. Resztkę kremu zostaw w lodówce. Na wierzchu waflowego ciasta połóż ciężką deskę do krojenia lub innego rodzaju odważnik. Wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie nadmiar kremu powinien wypłynąć spomiędzy wafli. Rozprowadź ten nadmiar na brzegach deseru. Pozostawioną resztką kremu wysmaruj wierzchni wafel oraz ewentualnie brzegi. Wstaw całość ponownie do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przed podaniem posyp brzegi wafli przekładanych kakao Udekoruj świeżymi, sezonowymi owocami. Serwuj na zimno, krojąc jak tort.